Krustader med kirsebærcreme

Krustader med kirsebærkræs!

Vi havde en skøn familietur til Melstedgård Landbrugsmuseum. Her kom vi i snak med en af de ansatte, som arbejdede i køkkenet. Vi fik blandt andet en snak om et krustadejern og hvordan man brugte det i gamle dage. På vejen hjem var vi enige om, at vi måtte prøve at smage krustader. Så jagten gik ind på at skaffe et krustadejern. Heldet var med os og så måtte der gang i kogningen. Krustader kan bruges både i det salte og det søde køkken. Vi valgte at lave en i den søde afdeling og da der var masser af kirsebær i haven, blev det en udgave med kirsebærcreme. Vi synes det blev rigtig en rigtig lækker hapser. Det bliver ikke sidste gang vi laver dem og næste gang har vi planer om en i den salte udgave.

Krustader er små sprøde skåle, der minder om tarteletter, men de er mindre og tyndere. Krustaderne bages /koges på et varmt krustadejern, som dyppes i flydende dej og derefter koges i fedt, olie eller palmin. Når de er kogte slås de af krustadejernet og stilles til afdrypning. Herefter kan de gemmes i en kagedåse. De fyldes normalt med stuvninger og lignende. Men vi synes de kan bruges til så meget mere.

 

Ingredienser:

 

 Krustader:

125 g – hvedemel

1 tsk. – sukker

1 knivspids – groft salt

3/4 dl – øl

11/4 dl – vand

1 spsk. – olie

2 – æg

smagsneutral olie til kogning

Kirsebærcreme:

300 g – kirsebær

100 g – sukker

1 – vaniljestang

1 knivspids – salt

2 blade – husblas

2½ dl – fløde

Pynt: bær og skovsyre

 

Tilberedning:

  1.  Pisk mel, sukker, salt, øl og vand godt sammen til der ingen klumper er.
  2.  Kom æg og olie i, imens der piskes, til dejen har en homogen konsistens.
  3. Lad dejen hvile 30 min.
  4. Hæld dejen i en kop eller lignende, der passer til krustadejernet.
  5. Varm olien op til 180° C. (Vigtigt at olien er mindst 180° for et godt resultat.)
  6. Dyp krustadejernet i olien og varm det godt op.
  7. Tør bunden af jernet  i en fugtig klud. (se video)
  8. Dyp det varme jern i dejen og hold det der 15 – 20 sekunder, så dejen sætter sig på jernet.
  9. Tag jernet op, drej det lidt og lad det lige dryppe lidt af. Så bliver de pænere uden bobler. (se video)
  10. Kog krustaderne til de er lysebrune. Det tager ca. 1½ min.
  11. Slå jernet mod bordet og tag krustaden af med en gaffel eller lignende. (se video)
  12. Lad dem stå til afdrypning på fedtsugende papir med bunden i vejret.
  13. Når de er helt kolde kan de kommes i en kagedåse.
  14. Læg husblas i koldt vand.
  15. Kog kirsebær, sukker og vanilje op i en gryde på medium varme, indtil det er kogt ud.
  16. Når det er kogt ud, skal du blende det og så sigte det gennem et dørslag.
  17. Vrid forsigtigt husblassen fri for vand.
  18. Kom husblassen i kirsebærmassen og rør rundt indtil den er opløst.
  19. Pisk fløden let stift.
  20. Kom 1/3 del af fløden i og PISK rundt ind til den er homogen.
  21. Kom den sidste 2/3 i ved at VENDE det forsigtig rundt med en dejskraber.
  22. Kom den på køl.
  23. Blend den stivnet masse og kom dem i krustaderne.
  24. Pynt krustaderne med bær og blade.

Tips!

  1. Tjek om olien er varm nok, ved at stikke en tændstik ned i olien. Når det syder omkring den med det samme, så er olien klar.
  2. Brug en ren opvredet klud, som foldes, til at tørre jernet i, inden det dyppes i dejen.
  3. Lun eventuelt krustaderne inden servering. (med bunden opad)
  4. Der kan bruges olie, svinefedt eller palmin til kogning.
  5. Kan også bruges til tapas.

 

Krustader

Krustader

Krustader

Krustader

Krustader

Krustader

Krustader

KrustaderKrustader

Seneste indlæg

Seneste kommentarer

Arkiver

Kategorier

Gitte og Dennis Skrevet af:

Gitte og Dennis har i de sidste mange år nydt godt af hinandens selskab i køkkenet. Når Dennis er hjemme på ferie, bliver dagene som regel tilbragt sammen med Gitte foran en gryde,

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *